Devetnica Srcu Isusovu
Iz pisma pape Benedikta XVI upućenog Vrhovnom Poglavaru Družbe Isusove, Petru-Hansu Kolvenbachu, S.J.:

Riječi proroka Izaije - 'S radošću ćete crpsti vodu iz izvora spasenja' (Iz 12, 3) - na početku su enciklike kojom Pio XII. podsjeća na prvo stoljeće otkako je po čitavoj Crkvi raširen blagdan Presvetoga Srca Isusova. Danas, 50 godina kasnije, te iste riječi nisu izgubile ništa od svojega značenja. Promičući štovanje Srca Isusova, enciklika Haurietis aquas potiče vjernike da se otvore otajstvu Božjem u njegovoj ljubavi, dajući se njome preobraziti. I nakon pedeset godina ostaje aktualna zadaća kršćana da nastave produbljivati svoj odnos sa Srcem Isusovim tako da u sebi ponovno oživotvore vjeru u spasenjsku Božju ljubav spremnije je prihvaćajući u svoje živote.

Otkupiteljev proboden bok vrelo je na koje nas upućuje enciklika Haurietis aquas: na tom vrelu trebamo se napajati kako bismo mogli dospjeti do prave spoznaje Isusa Krista i kako bismo iskusili dubinu njegove ljubav. Tako ćemo moći bolje razumjeti što znači poznavati ljubav Božju u Isusu Kristu, iskusiti je držeći usmjeren pogled na Njega sve do toga da živimo u potpunom iskustvu njegove ljubavi kako bismo je mogli svjedočiti drugima. I doista, da se poslužim izrazom svojega časnoga prethodnika Ivana Pavla II. 'uza Srce Kristovo srce ljudsko uči poznavati pravi i jedini smisao života vlastitoga određenja, ljudsko srce uči shvaćati vrijednost pravog kršćanskog života, uči čuvati se od određenih opakosti srca, uči sjediniti sinovsku ljubav prema Bogu s ljubavlju prema bližnjemu. Tako se – što je i stvarna zadovoljština koju zahtijeva Srce Spasiteljevo – na naraslim ruševinama mržnje i nasilja može graditi uljudba Srca Kristova' (Insegnamenti, vol. IX/2, 1986, str. 843).

Podsjećajući se na encikliku Haurietis aquas i raširenost štovanja Srca Isusova, pobožnosti koja se po svijetu proširila zahvaljujući ocima isusovcima, donosimo vam misli za molitvu i razmatranja kako bi se što bolje pripravili na svetkovinu Srca Isusova.

U sljedećih devet dana osiguraj si dvadesetak minuta vremena uz već uobičajeni postupak molitve kakvog predlažemo u Prostoru Duha. Za ovu prigodu, svaki dan vam dajemo poneku misao, ili odlomak iz Sv. Pisma koji vam mogu pomoći u molitvi i razmišljanju. Posvjesti si ljubav Božanskog Srca Isusova kako bi tvoje srce u Njegovom našlo svoj mir i ispunjenje.

To svima od srca želi ekipa Prostora Duha.


Započni devetnicu


*Tekst devetnice dostupan je i u Word formatu. Klikni ovdje da ga preuzmeš.